heporak.fi

Suomenhevoset

Suomenhevonen on monipuolinen suomalainen hevosrotu, jolla on sekä työhevos- että ratsuominaisuuksia; usein sen mainitaan sopivan lähes kaikkiin hevosella oleviin käyttötarkoituksiin. Suomenhevonen on ainoa hevosrotu, joka on kehitetty täysin Suomessa ja se on Suomen virallinen kansallishevosrotu. Suosimme siis suomalaista myös tässä valinnassamme!

Perinteisesti suomenhevosta on käytetty kotimaassamme esimerkiksi maatalous- ja metsätöissä – osallistuipa monia hevosia sotaankin. Nykyisin sitä käytetään myös raviurheilussa, ratsastuksessa sekä vikellyksessä.

Yleisimmin suomenhevonen luokitellaan kylmäveriseksi hevosroduksi, vaikka joidenkin mielestä sitä pitäisi pitää mieluummin joko kevyenä kylmäverisenä, raskaana lämminverisenä tai yleishevosena. Hevosen kantakirjassa esiintyy neljä jalostussuuntaa, jotka ovat raskaanpuoleinen työhevonen, kevyt ravuri, monipuolinen ratsuhevonen sekä sopusuhtaisen pieni pienhevonen. Kaikkien jalostussuuntien rotumääritelmä määrittelee hevosen monipuoliseksi sekä voimakkaaksi. Sen luonnetta kuvataan rotumääritelmässä miellyttäväksi. Suomenhevosen keskimääräinen korkeus on 155 senttimetriä. Tyypillisiä värejä ovat rautias sekä liinakko valkoisin merkein.

Suomenhevosten kasvatus

Eräs tärkeimpänä pitämämme tehtävä on suomenhevosten kasvattaminen. Itseasiassa pidämme kunniatehtävänämme tämän uljaan, suomalaisen hevosrodun kasvattamista! Varsoja syntyy tilallamme keskimäärin runsaat kaksikymmentä vuodessa. Joinakin vuosina varsoja syntyy hieman vähemmän ja joinakin vuosina hieman enemmän. Varsojen määrään vaikuttaa se, löydämmekö sopivia yhdistelmiä tarjolla olevista siitostammoista ja –oreista. Joskus joudumme hankkimaan astuttajan oman tilamme ulkopuolelta. Olemme aloittaneet suomenhevosten kasvattamisen jo vuonna 1968, joten meillä on jo usean vuosikymmenen, ja kasvattajasukupolven, kokemus suomenhevosten kasvattamisesta. Varsoillamme on myyntivaatimukset, mutta kiinnitämme suurta huomiota myös kasvattiemme kotien valintaan. Meille on erittäin tärkeää, että myymämme hevoset pääsevät varmasti hyviin ja juuri kyseisille yksilöille sopiviin koteihin!

Kasvatustyössä pyrimme teettämään monipuolisia, hyvärakenteisia ja terveitä suomenhevosia, joita voidaan käyttää moniin erilaisiin käyttötarkoituksiin. Suurin osa teettämistämme varsoista on koulupainotteisia varsoja. Tilallamme syntyy kuitenkin myös kenttä- ja esteratsastukseen soveltuvia varsoja. Jonkin verran tilallamme syntyy myös valjakkohevosia, vaikka pääasiassa tilallamme syntyy kuitenkin ratsupainotteisia varsoja. Myymiemme suomenhevosten potentiaali on hyvä ja valitsemme varsojemme vanhemmiksi ainoastaan hyvärakenteisia ja menestyneitä suomenhevostammoja ja –oreja.
Ensimmäiset vuotensa varsat elävät Hämeenlinnan Toukolan kylässä sijaitsevalla tilallamme huoletonta lapsuutta viettäen. Tämän jälkeen myymme suuren osan varsoista muille kasvattajille sekä yksityisomistajille. Osa kasvattamistamme varsoista elää koko elämänsä Toukolan kylän kotitilallamme. Myymiämme menestyneitä suomenhevosia ovat esimerkiksi Toukolan Tuukka, Toukomäen Elisa ja Torpparin Eemeli, jotka ovat menestyneet erinomaisesti omissa luokissaan. Jos haluat ostaa kasvattamamme varsan, sinun tulee noudattaa asettamiamme kasvatussääntöjä, jotka koskevat jokaista meiltä ostettua varsaa ja joista kerromme seuraavaksi.

Kasvatussäännöt uusille perheille

Jokaiselle kasvattamallemme varsalle, joka lähtee meiltä uuteen kotiin, tulee luoda omat kotisivut. Nämä kotisivut tulee ilmoittaa meille kahden viikon sisällä siitä kun varsa on saapunut uuteen kotiin. Varsoja koskevat tiedustelut pyydetään osoittamaan sähköpostiosoitteeseen varsat@heppox.fi .
Kaikki kasvattimme tulee rekisteröidä ja Heppox tulee ilmoittaa kasvattiliitteessä hevosen kasvattajaksi. Jokaisen kasvattimme syntymämaaksi tulee ilmoittaa Suomi. Kasvattajatunnuksemme, joka tulee myös ilmoittaa varsan rekisteröinnin yhteydessä on HEPPO98790.

Pidätämme oikeuden ottaa kasvattimme takaisin, ellemme kuule uudesta kodista vuoteen eikä uudesta kodista vastata yhteydenottoihimme. Toivomme myös, että jos aiot myydä kasvattamamme varsan eteenpäin, tarjoaisit sitä ensiksi meille. Tämä sääntö ei koske sellaisia hevosia, joilla on jo ehditty kisata. Pidätämme oikeuden ottaa kasvattimme takaisin myös siinä tapauksessa, että havaitsemme sitä kohdeltavan kaltoin eikä eläimen kohtelu parane kehotuksistamme ja neuvoistamme huolimatta.
Kun kasvattamamme hevonen kuolee, sille tulee laatia verkkoon muistosivut, joilta löytyy hevosen perustiedot, sijoitukset sekä mahdolliset palkinnot. Tämä auttaa hevosen mahdollisia jälkeläisiä saamaan pisteitä laatuarvostelutilanteissa.
Kasvattamillamme hevosilla tulee kilpailla minimissään 20 sijoitusta sen omassa painotuslajissa. Toivomme, että sitoudut noudattamaan näitä sääntöjä ostaessasi meiltä varsan. Kiitos!

Lisätiedot

Kysy lisää hevoskasvatusosastomme päälliköltä Matti Ristolalta, johon saat yhteyden soittamalla arkisin kello 12-14 välillä numeroon +358 23456567. Palvelumme sisältää hevoskuljetuksen kaikkialle Suomeen. Hevosten lisäksi välitämme myös muita maatilan eläimiä, kuten kanoja, kukkoja, vuohia, lampaita ja lehmiä. Matti Ristola osaa kertoa lisätietoja myös muiden välittämiemme eläinten osalta.